HMS-perm innhold

From Biomedhms
Click here for English

Dette er en kapitteloversikt for HMS-permen med nøkkelinformasjon om alle kapitlene, ønsker du å gå tilbake til velkomstsiden klikk her.


Generell Informasjon

Inneholder generell informasjon om ledelsen, bygget, beredskap, etiske regler og driften av IBM.

Førstehjelp, Melderutiner og personlig sikkerhet

Det finnes skap med førstehjelpsutstyr på hvert laboratorium/avdeling.

Definisjonen på et HMS-avvik er "Uønskede hendelser og/eller forhold som har ført til eller kan føre til skade på mennesker, miljø og materiell." (Her melder du avvik)

Uhell eller behov av bygningsteknisk art meldes som behovsmelding i LYDIA. (Link til LYDIA)

Personlig verne- og sikkerhetstiltak

Kapittelet omhandler personlig verneutstyr som bruk av hansker, vernebriller, laboratoriefrakk, munnbind/åndedrettsvern og hørselvern.

Ved arbeid på laboratoriene skal det alltid brukes frakk og ev. hansker som er tilpasset arbeidet.

Generelt SKAL personlig verneutstyr brukes når andre tiltak ikke gir tilstrekkelig beskyttelse.

Ulike typer avtrekksinstallasjoner er også beskrevet i dette kapittelet.

Brannvern

Alle ansatte og studenter plikter å gjøre seg kjent med gjeldende brannforskrifter.

Det er viktig å gjøre seg kjent med plassering av brannsluknings-apparatur, nøddusjer, førstehjelpsutstyr, rømningsveier og møteplass utenfor BB-bygget.

Ved brannalarm skal gassbluss slukkes, elektrisk apparatur slås av, vinduer og dører lukkes, bygningen forlates og ansatt/studenter samles på avtalte møtesteder utenfor bygget.

Avfallshåndtering

Prinsippet er at stoffer som er skadelig for miljøet, ikke skal havne i vasken eller på fyllingen, dersom det finnes en måte å unngå dette på.

Selv om mengdene hver enkelt jobber med er små kan summen fra mange brukere over lang tid bety mye.

UiB har nulltoleranse på kjemikalier i vasken!

Detaljerte prosedyrer for behandling av ulike typer avfall står beskrevet i dette kapittelet.

Kjemikalier

Du har plikt til å gjøre deg kjent med egenskaper, faremomenter og sikkerhetstiltak for de ulike kjemikaliene du jobber med. Denne informasjonen finnes i sikkerhetsdatabladet for det enkelte kjemikalie. Alle sikkerhetsdatabladene for kjemikalier er registrert i en database EcoOnline som gjør det enkelt å slå opp elektronisk.

Dersom du blir eksponert for kjemikalier som er oppført med faresetningene H340, H350, H350i (kreftfremkallende eller arvestoffskadelige) eller arbeider med ioniserende stråling skal dette registreres i eksponerings-registeret som er en ekstra modul i EcoOnline (kontakt HMS-koordinatoren hvis du trenger denne modulen og ikke finner den).

Ved søl av kjemikalier er det en nødhjelpstasjon i 5., 6., og 7. etasje i hukket like innenfor utgangen fra etasjen i vest mot heisene, i 4. etasje i forberedelsesrommet til biokjemisalene, i 1. etasje er det nødhjelpstasjon på kontoret til kjemikalielageret og på rom for brannfarlige kjemikalier ved hovedgasslageret for BBB.

Nødhjelpstasjonene skal inneholde oppsugingsmatte på rull for flytende væske, spesialhansker og spesialsekker for dette avfallet.

Bruk av radioaktive isotoper ved IBM

Alle som skal arbeide med radioaktive isotoper skal lese dette kapittelet i HMS-perm og gjennomgå kurs i strålevern.

  • Kapittelet inneholder informasjon om:
    • ansvarsforholdet ved bruk av radioaktive isotoper
    • bestilling, regisrering og lagring
    • disponering av isotoprom
    • verneutstyr, loggbøker, kontaminasjonskontroll
    • generelle sikkerhetsprosedyrer
    • avfallshåndering
    • håndtering av uranylacetat ved EM-lab

Arbeid i grå og svart sone

Alle som skal arbeide med forsøksdyr må lese dette kapitelet og ha gjennomgått kurs i forsøksdyrlære.

  • Sone inndelingen på IBM er som følger:
    • Svart sone: Dyreavdeling for oppstalling av forsøksdyr med laboratorier for arbeide med dyregrupper i forsøk (langtidsforsøk).
    • Grå sone: Laboratoriearealer der det arbeides med enkelt dyr i forsøk.
    • Hvit sone: Laboratorier uten arbeid med dyr, samt kontorarealer.

Kapittelet inneholder informasjon om rutinene og prosedyrene ved dyreforsøk, bruk av sluser og rom i grå og svart sone. Samt informasjon om vaksiner, allergier og kleskoder.

Celle/vevkultur

Alle som skal arbeide i et cellelaboratorium må lese dette kapittelet og gjennomgå opplæring fra romansvarlig/brukeransvarlig for det aktuelle cellelaboratoriet.

Kapittelet inneholder informasjon rundt bruken av cellelaboratorier i BBB og BSL3 laboratoriet.

Alle som bruker cellelaboratorium skal skifte til frakker som er beregnet for cellelabben, samt spesialsko.

Genmodifiserte organismer

Arbeid med bio- og genteknologi er regulert ved bioteknologiloven og genteknologiloven.

Kapittelet inneholder informasjon og retningslinjer for arbeid med GMM og genmodifiserte dyr. Ansvarsforholdet ved slikt arbeid, og pliktene slikt arbeid medfører.

Arbeid med biologiske faktorer

Kapittelet inneholder klassifisering av biologiske faktorers smitterisiko og regler rundt melding til arbeidstilsynet.

Arbeid med biologiske faktorer, som kan forårsake infeksjonssykdom og utgjøre en fare for arbeidstakerne, og som i noen tilfeller kan være en risiko for spredning til samfunnet, skal rapporteres til Arbeidstilsynet.

Retningslinjer for arbeid med retrovirus

Alle som skal arbeide med retrovirus må lese dette kapittelet og gjennomgå opplæring fra romansvarlig/brukeransvarlig for det aktuelle cellelaboratoriet.

Kapitelet inneholder informasjon om hovedtyper retrovirus, og hvor arbeid med retrovirus kan foregå. Her finnes også desinfeksjonsrutiner for avfall og søl.

Arbeid med humant blod

ALT HUMANT BLOD BEHANDLES SOM SMITTEFARLIG!

Alle som skal arbeide med humant blod må lese dette kapittelet og gjennomgå intern opplæring. For nærmere detaljer angående beskyttelse, avfall og uhell.

Kapittelet inneholder bruk av beskyttelsesutstyr, vaksinering, førstehjelpstiltak, prosedyrer ved uhell og avfallshåndtering.

Arbeid med cytostatica

Alle som skal arbeide med cytostatika må lese dette kapittelet og gjennomgå intern opplæring.

Tilberedning av cytostatika skal skje i spesiallaboratoriet i 6. etg. (6C128gA). I dette rommet er ventilasjonssystemet adskilt fra den øvrige ventilasjonen i bygget.

Kapittelet inneholder regler og prosedyrer rundt arbeid med cytostaatica, håndtering av søl og avfall som har vært i kontakt med cytostatika.

Graviditet/fertilitet og arbeidsmiljø

Arbeidsgiver har ansvar for at gravide arbeidstakere beskyttes mot ubehag og skade som følge av arbeidssituasjonen og arbeidsmiljøet.

Arbeidsmiljøet skal ikke representere noen tilleggsrisiko til den generelle miljøforurensing de fleste av oss er utsatt for, verken i forhold til graviditet eller fertilitet (fruktbarhet).

Arbeid med gass

Kapitelet gir informasjon om transport og arbeid med gass og flytende nitrogen. NB! All transport skal utføres av Teknisk fellesavdeling.