Førstehjelp, Melderutiner og personlig sikkerhet

From Biomedhms
Click here for English

Her finnes informasjon om hvor man kan finne førstehjelpsutstyr, hvem som kan kontaktes angående HMS-spørsmål samt oppbygningen av HMS utvalget ved IBM, melderutiner og diverse andre tema relatert til personlig sikkerhet på arbeidsstedet.


Helse, miljø og sikkerhetsutvalget HMSU

Institutt for biomedisin har et eget Helse, miljø og sikkerhetsutvalg med følgende mandat:

  • Arbeide for gode forhold vedrørende helse, miljø og sikkerhet gjennom systematisk og målrettet arbeid med kontroll, evaluering og forbedring av det fysiske og psykososiale miljø ved instituttet
  • Rådgivende organ for styrer og styret i HMS-saker
  • Utredning og saksforberedelse i HMS-politiske spørsmål
  • På eget initiativ fremme saker for styrer og styret for å bedre arbeidsmiljø og sikkerhet ved instituttet

HMSU har følgende sammensetning:

Leder Juha Vahokoski
Sekretær Anita H. Garden
Gruppe A Frode Selheim
Gruppe B

I tillegg har HMSU ressurspersoner i verneombudene, brukeransvarlig for brann ved BBB og leder for teknisk fellesavdeling (Bård Sværi) ved IBM og laglederen til renholdbyrået ved behov.

Verneombud

Område Verneombud Vara
MED fak. Lise S. Amble Anne Baumann
7. etasje Tambudzai K. Jakobsen Trude Skogstrand
6. etasje Halala Saed Camilla Osberg
5. etasje Anne Baumann Ming Ying
2,4. etasje Trine Lunde Camilla Osberg

Først og fremst er verneombudene en del av universitetets vernetjeneste. Deres hovedoppgave er å påvise skjevheter og observere instituttets eget system for å fange opp og løse arbeidsmiljøproblemer. Verneombudene møter i HMSU som ressurspersoner og deltar i det løpende HMS-arbeidet ved Institutt for biomedisin.

Melderutiner

For melderutiner av bygningsmessige forhold se kapitel for generell informasjon

Melding om HMS-avvik

HMS-avvik er alle uønskede hendelser og/eller forhold som har ført til eller kan føre til skade på mennesker, miljø og materiell. HMS-avvik skal meldes elektronisk.

Følgende defineres som HMS-avvik:

  • Branntilløp, brann og eksplosjon
  • Innbrudd, tyveri, ran og uvedkommende i/ved bygg
  • Materiell skade og bygningsmessige forhold (drifts-/reparasjonsoppdrag skal meldes i Lydia)
  • Personskade
  • Skadelig utslipp til miljø
  • Feilhåndtering av kjemikalier, gass, biologiske faktorer eller strålekilder
  • Vold og trusler
  • Brudd på HMS-lovgivning og HMS- retningslinjer/-prosedyrer

Melderutiner ved instrument problemer

Det er viktig at man tilegner seg nødvendig opplæring før man tar i bruk instituttets utstyr. En del av utstyrsparken har brukeransvarlige, ta kontakt om det er noe som er uklart i henhold til bruk av utstyret. Feil på Instituttets instrument park meldes til Teknisk fellesavdeling. Avdelingen kan bistå med service, tilpasning og reparasjon av instrumenter og utstyr.

Teknisk fellesavdeling har ansvar for alt teknisk utstyr som er på instituttet som LAF benker, sentrifuger, RO vann osv.

Avdelingen er plassert i 6 etasje i ryggsekken, rom 6C114fF, og kan kontaktes på følgende måter:


  • E-post: fellesavdelingen@biomed.uib.no
  • Telefon (Bård Sværi) (555) 86832

Rutiner ved sykefravær

Universitetet i Bergen er omfattet av avtale om inkluderende arbeidsliv.

Ved sykefravær i 1-8 dager skal du registrere egenmelding i PAGA første dag du er tilbake på jobb etter fraværet. Du som arbeidstaker plikter å gi beskjed til oss som arbeidsgiver at du er syk så tidlig som mulig første fraværsdag. Rutinen ved vårt institutt er at du melder fra til din nærmeste leder, og i tillegg ringer eller sender e-post til ekspedisjonen (55 58 63 00 / personal.biomed@uib.no).

Ved sykefravær lenger enn 8 dager, må du ha sykmelding. Dersom du blir sykmeldt skal du levere eller sende sykmelding til instituttet så snart du har mottatt sykemeldingen fra legen. Husk å fylle ut egenerklæringen på del D, pkt 8, dater og signer før du leverer inn.

Instituttet tar innen 4 uker kontakt med deg som er sykmeldt for å avtale tid for oppfølgingsmøte om aktuelt. Formålet med oppfølgingsmøtet er å finne frem til mulige tilretteleggingstiltak på arbeidsplassen og å avklare eventuelle årsaksforhold knyttet til arbeidsplassen.

Instituttet tar kontakt med deg som er sykemeldt og gjennomfører dialogmøte innen 7 ukers sykemelding om aktuelt. En representant fra bedriftshelsetjenesten kan være med ved behov. Det kan også være aktuelt å innkalle sykemelder til dette møtet, men dette vurderes i hvert enkelt tilfelle og i samråd med deg som er sykemeldt. Dialogmøtet skal omhandle innholdet i oppfølgingsplanen og avklare om det er behov for ytterligere tilretteleggingstiltak på arbeidsplassen.


Ved lengre tids sykefravær vil NAV sammen med instituttet innen 6 måneder innkalle til dialogmøte 2 om aktuelt. Temaet for dette møtet er oppfølgingsplanen og muligheter for løsninger på arbeidsplassen, samt om det er behov for rehabilitering eller arbeidsrettede tiltak i regi NAV. Etter sykefravær i ett år, faller retten til sykepenger bort. Du som er sykemeldt vil i god tid før dette inntreffer, få et brev fra UiBs personalavdeling med informasjon om muligheten til å søke permisjon fra stillingen. Den sykemeldte må selv ta kontakt med NAV for videre bistand.


Førstehjelp

Det oppbevares smertestillende (paracet og ibux) i ekspedisjonen slik at ansatte kan hente dette her til eget bruk. Det er plassert ut førstehjelp skap i nærheten av alle laboratorier.

Førstehjelp skapene skal inneholde følgende:

Antall Gjenstand
2 stk Elastisk gasbind (6cm x 2m) 2-pk.
2 stk Sterile kompresser, små/store
1 stk Sårplaster ”kvikk strips”
2 pk Brannbandasje ”water-jel”, f.eks. 5 cm x 15 cm
1 rull Heftplaster, rull m/holder
1 pk Øyneskyllevæske, 0,9 % NaCl (6-pk.) m/skyllekopp
1 stk Saks (til oppklipping av tøy og til bandasjer)
1 rull Elastisk støttebandasje 10cm x 5m
1 pk Sterile tupfere à 5 stk
1 fl Pyriseptvann (liten flaske)
1 stk Pustemaske
1 stk Pinsett
1 stk Enkeltmannspakke
  • Ansvarlig for påfyll av førstehjelpskapene
    • 5. etg. Sissel Vik Berge
    • 6. etg. Kjellfrid Haukanes
    • 7. etg. Åse Eriksen


Sykebåre henger på veggen like inn til høyre for hovedinngangen i 2 etasje.

I 2. etasje. er det også et syke-/hvile-/amme rom (rom nr 2C111F) med hvilebenk, stellebord og medisinskap (Tlf. nr.: 555 86696).

Ved mer dramatiske situasjoner benyttes telefonnummer: 0-113.

Personlig sikkerhet

Vaksinasjon

Vaksinasjon har som formål å hindre sykdomsutvikling. Arbeidstakere ved UiB som kan utsettes for blodsmitte skal ha tilbud om hepatitt B vaksine. For noen arbeidstakere vil det også være aktuelt å gi hepatitt A vaksine. Tilsatte som arbeider ute i naturen og de som arbeider med dyr skal ha tilbud om stivkrampevaksine. Disse vaksinene kan du få ved å henvende deg til Bedriftshelsetjenesten ved UiB (E-post: post@hms.uib.no telefon 55 58 20 54).

Andre vaksiner kan også være aktuelle, for eksempel ved utenlandsreise(r). For reisevaksinasjon må du henvende deg til Helsevernetaten i Bergen kommune, Smittevernkontoret (tidligere Infeksjonsforebyggende kontor), C. Sundtsgate 51, 4th etasje (E-post: smittevernet@bergen.kommune.no Telefon: 55 56 58 05). Vi gjør oppmerksom på at noen vaksiner skal settes i god tid før utreise.

For øvrig viser vi til Smittevernkontoret sin nettside.

Kontroll av antistoffnivå

De som arbeider med dyr eller med blod/vevsvæsker og som er vaksinert tidligere, må kontakte sitt vaksinasjonssted (Bedriftshelsetjenesten, fastlege eller et vaksinasjonssenter) for å få målt antistoffnivået (hepatitt B-virus surface antistoff (Anti-HBs)). Dersom denne er positiv, regnes man som immun mot hepatitt B virus. Ved negativt resultat, må man bestille en revaksinering.

Tuberkulosekontroll og vaksinasjon mot tuberkulose

Ved Smittevernkontoret blir det utført tuberkulinkontroll og de gir evt. BCG-vaksine. De henviser, om nødvendig, til skjermbildefotografering ved Haukeland Universitetssykehus. Tuberkuloseundersøkelse (Mantouxprøve) gjøres mandag til tirsdag kl. 08.20 – 11.00 og kl. 12.00 – 14.00. Avlesning skjer tre dager etter Mantouxprøven. Nærmere informasjon vedrørende tuberkuloseoppfølging finner du på helsevernetaten sine nettsider og på Folkehelseinstituttet sine nettsider under smittevern og tuberkulose.

Stikk/kuttskader med fare for smitterisiko

Ta øyeblikkelig kontakt med vakthavende infeksjonsmedisiner ved Haukeland Universitetssykehus på telefon 05300.

Man kan også ta kontakt med Bergen Legevakt telefon 55 56 87 00 eller bedriftshelsetjenesten ved UiB, telefon 55 58 20 54.

Tilsatte ved UiB som har spørsmål vedrørende vaksinasjon/smittevern kan ta kontakt med bedriftssykepleier Tordis M. Sundnes (tordis.sundnes@uib.no, tlf. 55 58 20 54).

Synsundersøkelse og databriller

Retningslinjene angir hvilke rutiner som gjelder mht. synsundersøkelser for arbeidstakere som arbeider ved dataskjerm og hvilke krav som stilles for å få refundert utgifter til databriller. Gjelder for arbeidstakere ved Universitetet i Bergen som jevnlig, og under en betydelig del av sitt arbeid, utfører arbeid ved dataskjerm (mer enn 3 timer daglig).

Definisjoner:

Vanlige briller (synskorrigerende)
Med denne benevnelsen forstår vi briller til bruk på avstand og briller tilpasset vanlig leseavstand. Vanlige progressive briller til avstands- og lesebruk regnes som vanlig synskorrigerende hjelpemiddel.


Databriller (spesielle synskorrigerende hjelpemidler)
Med denne benevnelsen forstår vi briller tilpasset avstanden til dataskjerm.


Behov for databrille

Behov for databrille foreligger når arbeidstaker har behov for brille ved dataskjermarbeid og brille til avstandsbruk eller vanlig lesebrille ikke er tilstrekkelig for å dekke dette behovet.

Det henvises til Veiledning til Arbeid ved dataskjerm

Før synsundersøkelse hos optiker skal den ansatte ha forsøkt å utbedre arbeidsplassen mht. utforming og belysning i forhold til de råd som er gitt i veiledningen for din dataarbeidsplass.

Dersom arbeidsplassen er utilfredsstillende kan Bedriftshelsetjenesten kontaktes.


Syns- og øyeundersøkelse

Arbeidstaker har rett til øyeundersøkelse og synsprøve hos offentlig godkjent optiker som har avtale med UiB:

  • Før de begynner arbeid ved dataskjerm.
  • Hvert 3. år etter at de har begynt å arbeide med dataskjerm når arbeidstaker er fylt 40 år.
  • Dersom de får synsproblem som kan skyldes arbeidet ved dataskjerm.

Utgiftene til undersøkelse hos optiker refunderes av UiB. Dersom undersøkelse hos optiker viser at det er nødvendig med henvisning til øyelege, vil arbeidstaker bli henvist. Dersom det er forhold knyttet til arbeid ved dataarbeidsplass som er årsak til slik henvisning til øyelege, vil UiB dekke utgifter til egenandel i henhold til normaltariff for legeforeningen.

Alarmer for fryserom

1. Alarm for åpen dør. Dette er en lokal lyd-alarm som starter dersom døren står åpen i mer enn et visst antall sekunder. For å stanse alarmen må døren lukkes skikkelig (bruk makt), sjekk at det ikke er personer i fryserommet først.

2. Alarm for innestengt person. Denne alarmen utløses manuelt fra innsiden av fryserommet. En rød alarmknapp ved siden av døren trykkes inn. Denne alarmknappen må ikke forveksles med døråpneren som også er rød, men som sitter på døren. Alarmen vil være en sterk lyd-alarm utenfor fryserommet. Alarmsignalet vil også gå til vaktsentralen på Haukeland Universitetssykehus som vil varsle Driftsavdelingen i arbeidstid eller rykke ut selv dersom det er helg eller etter arbeidstid.

Dersom denne alarmen utløses ved et uhell, kan den slåes av ved å vri på knappen og trekke den ut.