Arbeid med humant blod

From Biomedhms
Click here for English

ALT BLOD BEHANDLES SOM SMITTEFARLIG!

Når man håndterer ferskt humant blod, skal blodet behandles som smittefarlig. HIV, hepatitt B og hepatitt C smitter via blod. På bakgrunn av dette er det viktig å innarbeide gode arbeidsrutiner ved håndtering av blod slik at smittefaren reduseres så mye som mulig.

Generelle sikkerhets tiltak

Vaksinering

Personer som arbeider med humant blod skal vaksineres mot hepatitt B, kontakt Bedriftshelsetjenesten.

Beskyttelsesutstyr

Doble hansker, munnbind, vernebriller og frakk skal brukes for å beskytte mot blodsmitte.

Arbeid på benk

Laboratoriebenken hvor arbeidet utføres skal dekkes med benkepapir med plastunderlag for å hindre søl. Når arbeidet er avsluttet vaskes benken med 96% etanol.

Prosedyre ved uhell

Hvis blod søles på labfrakk skal den taes av og legges i plastpose som merkes med ”blodsøl” før den legges til vask.

Hvis det søles blod på benk skal det øyeblikkelig desinfiseres med 10% kloramin og deretter vaskes med 96% etanol. Instrumenter som har vært i kontakt med blod skal dekontamineres i 95°C i 5-10 minutter. Store instrumenter eller instrumenter som av andre grunner ikke kan dekontamineres vha varme, desinfiseres som beskrevet for benk.


Hvis en stikker eller kutter seg på kontaminerte instrumenter eller får blod på ferske sår på huden, i øyne eller munnen skal følgende tiltak gjennomføres (Førstehjelptiltak):

  • Ved stikk/kuttskade med spontan blødning: La det blø noen minutter, eventuelt klem forsiktig rundt stikkstedet/kuttet for å få det til å blø litt. Vask med såpe og vann i 10 minutter og desinfiser området med desinfeksjonsmiddel for sår.
  • Ved stikk/kuttskade uten spontan blødning: Ikke klem rundt stikkstedet. Ikke provoser frem blødning. Vask som beskrevet i punkt 1 og sett på plaster.
  • Ved blodsprut i øyne, munn nese; skyll rikelig med vann i minst 10 minutter.
  • Ved blodsøl i sår: Skyll rikelig med vann. Vask med desinfeksjonsmiddel for sår.


Tiltak utover førstehjelpstiltak vurderes i hvert enkelt tilfelle i samråd med lege senest innen 48 timer.


Det SKAL fylles ut elektronisk avviksmelding ved alle ulykker!

Avfall

Alt engangsutstyr som benyttes ved arbeid med blod skal etter bruk behandles som problemavfall.

Blodavfall i flytende form samles på en plastflaske med kork. Flasken fylles med 10% kloramin og står med dette til dagen etter. Det er viktig at korken er åpen i denne perioden for å forhindre gassansamlimg i flaskene. Blodet behandles deretter som problemavfall.

For utfyllende regler om avfall se Avfallshåndtering.