Arbeid med cytostatica

From Biomedhms
Click here for English

Cytostatika skader eller dreper kreftceller ved å påvirke arvestoffet i cellene. Siden legemidlene virker på alle celler i vekst, dreper de også normale celler og gir ofte alvorlige bivirkninger.

Definisjoner

Cytostatika (Cellegift) Kjemiske forbindelser som stanser eller hemmer cellevekst.
Karsinogene stoffer kreftfremkallende stoffer.

Risiko for personalet

Risikoen for personalet som håndterer cytostatika er størst ved klargjøring av preparater til injeksjon/infusjon. Søl på huden og innånding av aerosol kan gi systemvirkninger og må unngås. Flere cytostatika er dessuten sterkt hudirriterende og kan skade ubeskyttet hud.

Cytostatika kan være kreftfremkallende og gi fosterskader i de doser som brukes. Det er kjent at yrkesmessig håndtering av cytostatika, uten adekvate vernetiltak, kan medføre skader på arveanlegg. Risikoen for helseskader er derimot minimale hvis personalet beskytter seg selv og omgivelsene mot kontakt med stoffene.

Forbud mot arbeid med cytostatika

Gravide kvinner og arbeidstakere med legeattest om at de midlertidig eller permanent ikke skal arbeide med cytostatika, skal overføres til arbeid der de ikke håndterer eller er utsatt for cytostatika.

Forskrifter om håndtering av cytostatika, § 3, stiller krav til arbeidsgiveren om å gi nødvendig opplæring.


Arbidsmetoder og personlig verneutstyr

Tilberedning av løsninger

Tilberedning av cytostatika skal skje i spesiallaboratoriet i 6. etg. (6C128gA). I dette rommet er ventilasjonssystemet adskilt fra den øvrige ventilasjonen i bygget.

Arbeidsbenken skal ha et underlag absorberende egenskaper som hindrer cytostatika å komme i kontakt med arbeidsbenken. Underlaget skal skiftes etter hver tilberedning, og kastes i problemavfall. Man bør løse hele hetteglass for å unngå håndtering av stoffet i pulverform ved veiing. Bruk dobbelt lag med nitrilhansker samt skjorte eller frakk med lange ermer og tilsittende mansjetter, eventuelt spesielle vannavstøtende armbeskyttere. Etter bruk vrenges hanskene av og legges rett i avfallspose. Armbeskyttere kastes og frakk legges til vask. Transport av cytostatikaoppløsninger til dyreavdelingen eller til cellelaboratorium skal skje i lukket container. Arbeidet (uttak fra stamløsninger, fortynninger etc.) skal foregå i sikkerhetsbenk (LAF-benk) såfremt praktisk mulig. Ved arbeid utenfor sikkerhetsbenk bør det i tillegg brukes vernebriller og åndedrettsvern (maske er godkjent for bruk mot faste og væskeformige partikler). Operasjonsmunnbind gir ikke tilstrekkelig beskyttelse! Hansker bør skiftes minst hver halvtime.

Merk inkubatorer hvor det foregår forsøk med bruk av cytostatika.

Ved mikroskopering av celler som er behandlet med cytostatika, må cellene være i et tett lukket system

Cytostatika i dyreavdelingen

Herunder kommer; Cytostatika, vevsimplantasjoner, karsinogene stoffer og annen flora som man ikke ønsker spredt til andre deler av dyreavdelingen.

  • Informasjon skal gis til alle som har befatning med det aktuelle rommet inklusiv renholdsmedarbeidere. Instruksen skal gjøres kjent for dem.
  • Døren skal merkes med gule romskjema, og spesifikasjoner om at det arbeides med cellegift i rommet.
  • Døren skal være låst, og aktuell bruker kan ved behov få låne nøkkel.
  • Adgang til rommet krever egen stellefrakk, hette, munnbind og egne sko (skoovertrekk).
  • Gule plastkasser for problemavfall, egnet desinfeksjonsmiddel samt balje/boks/sprayflaske settes lett tilgjengelig i rommet
  • Bytte av burkasser gjøres på rommet. Bruk verneutstyr (inkl åndedrettsvern) i forbindelse med dette og de første 24 timene etter. For dyr som er injisert med cytostatika skal det skiftes burstrø etter 24 timer.
  • Skitten flis skal tømmes direkte i gule plastkasser for problemavfall. Man tørker av hvert enkelt bur med et fuktet papir, slik at burkassene er ”rene” før desinfeksjon. Dyrekadaver legges i avfallspose for så å bli lagt i plastkasse for problemavfall.
  • Desinfeksjon: Burkasser, lokk og flasker desinfiseres i et bad av egnet desinfeksjonsmiddel. Alternativt kan man pakke inn alt i autoklaverbar plast, og desinfisere ”pakken” på utsiden. Man vil da ha autoklavert pakken når desinfeksjonstiden er ferdig. (Se HMS datablad hvilke tiltak som er best egnet som nøytralisering i hvert enkelt tilfelle.)
  • Frakker pakkes i hvite avfallsposer, som desinfiseres på utsiden. Hetter, hansker og munnbind etterlates i risikokartong på rommet.
  • Når man forlater rommet merker man døren med injeksjonsdato, ”burskift: dato og klokkeslett”, og påregner da 24 timer med luftskift før rommet igjen skal være ”rent”
  • Etter 24 timer kan man hente ut, og viderebehandle desinfisert materiale.

Brukere som vil ha behov for dyr fra dette rommet, eller å arbeide i det aktuelle rommet, vil være nødt til å være i tett dialog med Dyreavdelingen slik at 24 timers regelen blir overholdt uten for store komplikasjoner. Faste tider til å utføre diverse arbeidsoppgaver kan ofte være en enkel og oversiktlig måte å løse dette på. Brukerne vil være nødt til å forholde seg til de samme regler på dette rommet som personalet.

Forholdsregler ved søl av cytostatika

Søl på huden: Skyll straks med mye vann, ev. såpevann.


Sprut i øynene:

Skyll straks med mye vann eller natriumklorid 9 mg/ml. Kontakt øyelege.


Søl på gulv, benker etc

Tørk straks opp med engangskluter. Vask deretter med såpevann. Engangsklutene behandles som problemavfall (gul avfallsboks). Bruk tykke hansker, ev. to engangshansker utenpå hverandre. Plasthansker bør ikke brukes.


Cytostatika avfall

Cytostatika-avfall er legemiddelrester og samt alt utstyr som har vært brukt ved tilberedning og administrasjon av cytostatika. Ved håndtering av avfallet må det brukes dobbelt lag med nitrilhansker. Rester av stamløsninger i hetteglassene returneres til apoteket. Bruk egnet container. Annet avfall fordeles mellom kanylebøtter el.lign. og solide plastposer, f.eks. store lynlåsposer som klemmes igjen. Luften klemmes ikke ut av posen før den lukkes. Alt avfall av denne typen skal samles i de gule plastkassene som merkes tydelig med "Cytostatika avfall" og behandles som problemavfall (lukkes og sendes til forbrenning ved høy temperatur (>800°)). Avfallet bør fjernes snarest mulig fra arbeidsstedet. Mindre rester, som infusjonssett, tomme poser, hansker, tomme legemiddelglass og kanylebøtter, pakkes i plast og behandles som problemavfall.

Eventuell desinfisering av smitteutstyr

Desinfeksjonsmiddel; overflate desinfeksjonssprit (eller annet egnet) Påføring: med klut eller i bad (redusert virkning ved spraying)

Alt som forlater et smitterom skal desinfiseres. Dette gjøres på forrommet. Desinfeksjonsmiddelet skal virke den tid som anbefales til det enkelte desinfeksjonsmiddel. Alt som desinfiseres skal være ”rent” på forhånd. Det vil si at partikler må fjernes med klut eller vann før en desinfeksjon finner sted.

Skitne kasser fra dette rommet tømmes i problemavfall, og kostes ”ren”. De stables, og pakkes i risikoavfallsposer, som tapes igjen og desinfiseres med sprit på forrommet. Pakken fraktes så til vaskehallen hvor det store vaskekaret fylles med varmt vann, og pakken legges i, for så å åpnes under vann. La dette ligge en halvtimes tid og vask deretter alt i vaskemaskinen. Samme prosedyre kan brukes til de andre delene av buret.

Mer informasjon om avfallshåndtering finnes på Avfallshåndtering.