Arbeid med biologiske faktorer

From Biomedhms
Click here for English

Vern mot eksponering

Forskrift om vern mot eksponering for biologiske faktorer (bakterier, virus, sopp m.m.) på arbeidsplassen hentet fra lovdata.

Formålet med forskriften er å beskytte arbeidstakerne (oss) mot farer ved eksponering for biologiske faktorer.

Alle som arbeider med human patogene bakterier og virus som det finnes vaksine mot skal få tilbud om vaksinering. Ansatte er selv ansvarlig for å påse dette, ved kontakt med bedriftshelsetjenesten.

Arbeidsgiver skal sørge for at bestemmelsene i denne forskrift blir gjennomført.

Definisjoner og klassifiseringer

Definisjoner

Biologiske faktorer Levende og døde mikroorganismer, cellekulturer, endoparasitter og prioner som kan fremkalle infeksjoner, allergi eller giftvirkning hos mennesker.
Levende biologiske faktorer En cellulær eller ikke-cellulær mikrobiologisk enhet som er i stand til å formere seg eller til å overføre genetisk materiale
Mikroorganismer Virus, bakterier, sopp, sporer og protozoer (encellede dyr)
Cellekultur Resultatet av in vitro dyrkning av celler fra flercellede organismer
Endoparasitter Parasitter som lever hele eller deler av sitt liv i menneskekroppen
Inneslutning Barrierer som anvendes for å unngå at biologiske faktorer kommer i utilsiktet kontakt med mennesker eller miljø

Klassifiserte biologiske faktorer

Listen inneholder kun biologiske faktorer som forårsaker infeksjonssykdommer hos mennesker. I tillegg gir listen en oversikt over følgende merknader:

  • A: Kan forårsake allergiske reaksjoner.
  • D: Registre over arbeidstakere som utsettes for denne biologiske faktoren skal oppbevares i minst 10 år etter siste kjente eksponering
  • T: Toksindannende, kan forårsake toksiske reaksjoner.
  • V: Effektiv vaksine finnes.


Mer informasjon finnes på HMS-portalen.

Klassifisering av biologiske faktorers smitterisiko

1. Levende biologiske faktorer klassifiseres i fire smitterisikogrupper i forhold til den infeksjonsfare de representerer:

  • Gruppe 1: forårsaker vanligvis ikke infeksjonssykdom hos mennesker.
  • Gruppe 2: kan forårsake infeksjonssykdom hos mennesker og være til fare for arbeidstakerne, det er usannsynlig at den vil spre seg til samfunnet og det finnes vanligvis effektive forebyggende tiltak eller behandling.
  • Gruppe 3: kan forårsake alvorlig infeksjonssykdom hos mennesker og utgjøre en alvorlig fare for arbeidstakerne, det kan være risiko for spredning til samfunnet, men det finnes vanligvis effektive forebyggende tiltak eller behandling.
  • Gruppe 4: forårsaker alvorlig infeksjonssykdom hos mennesker og utgjør en alvorlig fare for arbeidstakerne, det kan være stor risiko for spredning til samfunnet og det finnes vanligvis ingen effektive forebyggende tiltak eller behandling.

2. For biologiske faktorer som ikke står oppført i listen over klassifiserte biologiske faktorer, skal arbeidsgiver foreta en vurdering av smitterisikogruppe på grunnlag av kriteriene gitt i nummer 1.

3. Ved arbeid som kan medføre eksponering for biologiske faktorer som har utviklet multiresistens, skal arbeidsgiver foreta en vurdering av om arbeidet må foregå under strengere inneslutningstiltak enn det som er fastsatt for den biologiske faktorens smitterisikogruppe.

Melding til Arbeidstilsynet

1. Det skal gis melding til Arbeidstilsynet minst 30 dager før en begynner å bruke biologiske faktorer i risikogruppe 2, 3 og 4.

2. Det skal gis ny melding:

  • Ved bruk av biologiske faktorer i annen risikogruppe enn de det allerede er gitt melding om.
  • Ved første bruk av hver biologiske faktor i risikogruppe 4.
  • Når det gjøres endringer i prosedyren som er av betydning for helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassen.

3. Meldingen skal inneholde:

  • Navn, adresse og organisasjon.
  • Navn på den person som er ansvarlig for helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassen, og vedkommendes faglige kvalifikasjoner.
  • Navn på verneombud/hovedverneombud.
  • Resultater av risikovurderingen.
  • Arten av den biologiske faktoren.
  • De planlagte verne- og sikkerhetstiltak.

Arbeidsgiver og verneombud skal undertegne meldingen.

Liste over biologiske faktorer som er klassifisert i risikogruppe 2, 3 og 4 finnes som vedlegg og i §21 i forskriften. Listen inneholder kun biologiske faktorer som forårsaker infeksjonssykdommer hos mennesker. I tillegg gir listen en oversikt over allergiske og toksiske reaksjoner, samt om effektiv vaksine finnes.

Hvis man skal jobbe med biologiske faktorer som faller innenfor denne forskriften må man lese hele forskriften og se på sikkerhets og inneslutningstiltakene som er beskrevet der. Der står det i tillegg mer om; risikovurdering, vernetiltak, hygiene, oppbevaring, opplæring, registrering, helseundersøkelser og straff.